Belokranjska pogača

Belokranjska pogača je kruhu podobna zaščitena posebnost. Ima certifikat, potrjen v Bruslju, in sicer kot jed z zaščitenim geografskim poreklom.

Recept za pripravo belokranjske pogače

Osnovne surovine za belokranjsko pogačo:

  • 50 dag mehke bele moke,
  • 3 dcl mlačne vode,
  • 2 kavni žlički soli,
  • 20 g kvasa,
  • 1 ščepec kumine,
  • 1 celo jajce in
  • pol žličke sladkorja

Kvasni nastavek

Zdrobi se 20 g kvasa, doda tri žličke bele mehke moke, ½ dcl mlačne vode in pol žličke sladkorja. Vse skupaj zmešamo v gosto tekočo snov in pustimo kvasni nastavek, da se mu poveča volumen za več kot enkrat.

Priprava testa

Iz bele moke, mlačne vode, soli in kvasnega nastavka pripravimo zmes, ki jo gnetemo 8 do 10 minut oziroma tako dolgo, da postane gladko in ne pretrdo testo, ki se ne sme prijemati rok.

Vzhajanje testa

Testo pokrijemo in pustimo vzhajati v posodi, kjer smo ga zamesili toliko časa, da je volumen testa enkrat večji.

Oblikovanje belokranjske pogače

Vzhajano testo stresemo na pomaščen pekač, ga z rokama raztegnemo v velikosti premera 30 cm in ga potlačimo do debeline 1 do 2 cm, proti robu se debelina zmanjšuje. Testo se ne sme dotikati stranic pekača, saj mora biti rob pogače nižji od sredine.

Premaz, posip in rezanje površine

Po raztegnjenem testu se do dna pekača, iz ene na drugo stran, zarežejo poševne črte s približno 4 cm medsebojno razdaljo. Tako pripravljeno testo se namaže s stepenim jajcem, v katerega se doda ščepec zrn kumine. Po vrhu se tako pripravljeno testo posuje še s ščepcem grobe morske soli.

Pečenje belokranjske pogače

Testo za belokranjsko pogačo se peče v predhodno ogreti pečici pri 220 °C od 20 do 25 minut. Pečena mora biti svetlo rjavo zapečena, v sredini visoka 3 do 4 cm ob robu pa od 1 do 2 cm. Diši po sveže pečenem kruhu.

Recept je povzet iz potrjene specifikacije za BELOKRANJSKO POGAČO s priznano označbo tradicionalnega ogleda s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS z dne 28.10.2004 (324-25/01.)

Povpraševanje

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu
Spletna trgovina